Dit is het aanbod koop- en huurwoningen die Gerwig Makelaardij in de portefeuille heeft. Het aanbod is zeer divers en dat blijkt ook uit het beeld en de omschrijvingen. Er kan worden gezocht via de kaart naar een door u speciaal gewenste plek. U kunt ook door de lijst scrollen en kijken of er een object van uw gading bij zit.

Vorige | Volgende
Verkocht

Dorpsstraat 26 LOENEN AAN DE VECHT

Deze woning is onlangs verkocht

Neem contact met ons op

0346-262543

info@gerwig.nl

Omschrijving

Zelden komt een herenhuis van dit kaliber qua status, klasse en rijke historie beschikbaar. In 1977 heeft de huidige eigenaar dit rijksmonument in eigendom verkregen. Nu 40 jaar later en met pijn in het hart geeft deze eigenaar een andere liefhebber de kans om ook te mogen ervaren om op deze geweldige locatie midden in het dorp, direct aan de vecht te wonen. In een van de oudste straten in het...

Kenmerken

Soort woning
Grachtenpand
Bouwtype
Bestaande bouw
Status
Verkocht
Aanvaarding
in overleg
Bouwjaar
-1906
Ligging
Aan rustige weg, aan vaarwater, aan water, in centrum, vrij uitzicht

Omschrijving

Zelden komt een herenhuis van dit kaliber qua status, klasse en rijke historie beschikbaar. In 1977 heeft de huidige eigenaar dit rijksmonument in eigendom verkregen. Nu 40 jaar later en met pijn in het hart geeft deze eigenaar een andere liefhebber de kans om ook te mogen ervaren om op deze geweldige locatie midden in het dorp, direct aan de vecht te wonen.

In een van de oudste straten in het centrum van Loenen aan de Vecht staat dit zeer kenmerkend en karakteristieke herenhuis (type: Amsterdams grachtenpand) genaamd "Soeterust". Voor vele staat dit rijksmonument beter bekend als "de hoge stoep".
Door haar typische Amsterdamse uitstraling van een grachtenpand uit de "Gouden Eeuw" kenmerkt dit monument zich door het souterrain, hardstenen bordestrap, voorname entree via de dubbele paneeldeur met bovenlicht met houtsnijwerk. Dit pand is echt het enige in zijn soort in het beminde dorp Loenen aan de Vecht.

Een stukje Historie: Het statige en vroeg achttiende-eeuwse "Soeterust" behoorde, evenals Dorpsstraat 24 toe aan de bierbrouwerij "de Gekroonde A" en droeg tot 1760 deze naam. De bierbrouwerij bestond onder meer uit een bedrijfspand dat zich thans op het erf van Dorpsstraat 44 bevindt. De huizen uit omstreeks 1700 aan de Dorpsstraat 26 en 24 fungeerden als opslagruimte bij de brouwerij en vormden toen nog een geheel. Deze toestand duurde voort tot 1760, waarna het pand in twee verschillende herenhuizen werd gesplitst. Het pand op nr 26 werd toen verbouwd naar de heersende smaak in Regence stijl wat tot op heden het pand siert.
Door deze verbouwing verkreeg nr 26 de indrukwekkende voorgevel v.v. bordes, trap, statige entree met handsnijwerk versieringen, dubbele paneeldeur met bovenlicht en de fraaie kroonlijst met daar boven de centrale dakkapel met klauwstukken. Tevens werd de woning flink vergroot door verhoging van het voorhuis en kwam er een souterrain voor het personeel (de grote keuken was ook hier gevestigd). Later in de tijd heeft het pand nog meerdere functies gehad waaronder een meisjesschool en een oranje-groene kruis gebouw.

In de tijd dat de rivier "De Vecht" schoon was en als belangrijke handelsroute fungeerde tussen Utrecht en Amsterdam bouwde de "rijke " kooplieden uit de grote steden hier hun buitenplaatsen en lust-oorden, ook voor de productie van o.a. bier was in de omgeving veel industrie en deze brouwerij hier gevestigd. Indien u meer over de geschiedenis wilt weten verstrekken wij graag meer info.

Nu meer over de huidige tijd en vooral deze unieke woning.

Zoals al eerder omschreven valt dit herenhuis meteen op wanneer u het benadert. De twee aparte ingangen zijn uniek: via het souterrain en via de hoofdingang. Wij nemen u eerst mee door het statige hoofd entree:

Indeling Bel-Etage /Verdieping:
De fraaie hardstenen bordestrap en de hoge, dubbele paneeldeur nodigt u dan wel uw gasten uit om via deze entree de woning te betreden. De brede, meer dan 3 meter hoge gang voorzien van marmeren plavuizen en lambrisering geeft u meteen een "rijk" gevoel, zo ook door het uitzicht door de openslaande deuren direct op de tuin en de Vecht. Vanuit deze centrale gang bereikt u de twee grote "stijl" kamers, een aan de voorzijde welke nu als bibliotheek annex zit-/werkkamer wordt gebruikt. De andere stijlkamer bevindt zich aan de vechtzijde met fraai zicht op de tuin en de rivier "De Vecht". Beide kamers beschikken over een authentiek balken plafond met een hoogte van ruim 3 meter, hoge raampartijen en beide beschikken over een grote (goed functionerende) openhaard. In de centrale hal welke direct aansluiting heeft op de gang en de voorkamer bevindt zich het trappenhuis naar het souterrain (naar beneden) en de overige verdiepingen naar boven. Hier is een toilet en de ruime garderobe. Handig detail in deze hal is tevens de aanwezigheid van een kitchenette.

Indeling Souterrain:
We nemen de trap naar het souterrain en komen direct in de sfeervolle woon-/eetkeuken.
Dit is echt het hart van de woning. Deze ruime leefkeuken is voorzien van vloerverwarming, fraaie Belgische plavuizen (piet Jonker), twee maal openslaande deuren naar het achtergelegen terras en een gezellige openhaard. De handgemaakte keuken dateert uit 2007 en beschikt over een koelkast, oven, magnetron, vaatwasser, ceramische kookplaat, Quooker en een Belgisch hardstenen werkblad. Tevens veel kasten voor de benodigde bergruimte. Via de keuken bereikt u de gang welke direct onder de "hoofd"gang op de verdieping is gelegen.
Twee mooie deuren met gietijzeren sierroosters aan de Dorpsstraatzijde vormen de tweede entree van het souterrain. Aan de voorzijde is een grote wasruimte (was-/droogmaschine aansluitingen) met aanrecht en extra bergruimte d.m.v. kasten en een aparte ruimte, voorheen de wijnopslag.
De gang biedt tevens ruimte voor extra koelkasten en een directe toegang naar het terras en de tuin.

Indeling tweede verdieping: Via het centrale trappenhuis bereikt u de tweede verdieping waar de 3 slaapkamers en twee badkamers zich bevinden. De Overloop is ruim bemeten en heeft een dakkapel aan de noordzijde voor lichtinval.
Twee in grote variërende slaapkamers aan de Dorpsstraatzijde beide voorzien van hoge plafonds met oude balken en grote raampartijen. De eerste badkamer is voorzien van een inloopdouche (stortdouche met zij sproeiers), toilet, ligbad met bubbelfunctie, vloerverwarming onder marmeren tegels, handdoeken radiator en een wastafel.
De master-bedroom is aan de Vecht-/tuinzijde gesitueerd en beschikt over een eigen aangrenzende badkamer voorzien van een douche, toilet, bidet en een dubbele wastafel.
Omdat deze verdieping al vrij hoog is gelegen heeft u prachtig zicht over de rivier de Vecht, op de oude ophaalbrug van Loenen en het achtergelegen Oud Over.

Indeling Zolder 1, voorzolder:
Via een trap komt u op de "voor"zolder waar veel ruimte is voor berging, tevens is hier de CV ketel geplaatst.

Indeling Zolder 2:
Een zeer ruime zolderkamer aan de straatzijde over de gehele breedte van het pand. Deze royale slaapkamer heeft een vaste wastafel, inbouw kledingkasten en een dakkapel met zicht over de daken en de kerktoren.

Tuin en Theekoepel:
Vanuit de keuken of beide gangen bereikt u de fraai in Engelse stijl aangelegde tuin welke direct grenst aan het water. Het grote terras grenzend aan de leefkeuken is een stukje lager gelegen dan de tuin en is ideaal om heerlijk te "tafelen"aan een grote tuintafel.
Via drie treden komt u in de tuin welke ruim 38 meter diep is en ruim 8,5m breed op het zuidoosten gelegen.
Een echt unicum is de uit het begin van de negentiende eeuw stammende theekoepel aan de vechtzijde. Deze zeshoekige theekoepel heeft openslaande deuren naar het water en een bijna loodrecht zicht op de brug. Het is een waar genot om hier te verblijven met een "kleine versnapering" op drukke zomerdagen met veel reuring of heerlijk te onthaasten op de rustige momenten. Ieder tijdstip en jaargetijde is hier werkelijk adembenemend.
Een zeer degelijke, in 2017 grotendeels vernieuwde aanleg steiger biedt u de ruimte om een vaartuig aan te meren.

Garage:
Een garage op loopafstand (nog geen 100 meter) als extra unicum. De eigenaar kan u een zeer riante garage aanbieden welke ruimte biedt aan 3 auto's binnen en 1 op de parkeerplaats voor de garage.
Boven de gehele garage is nog een zolderverdieping voor opslag, eventueel kan hier ook een studio in gerealiseerd worden. De garage beschikt tevens over een apart toilet, vloerverwarming, wasbak, elektrische garagedeuren en een eigen CV ketel. De garage is tevens voorzien van een apart alarmsysteem en sleutelplan.

Al met al een hele omschrijving voor een uniek object welke zich eigenlijk niet makkelijk laat omschrijven, u zult deze plek en dit rijksmonumentale herenhuis met eigen ogen moeten ervaren.
Maak een afspraak met ons kantoor voor een uitgebreide bezichtiging.

Bijzonderheden:
• Veel makelaars gebruiken het woord uniek….dit pand is werkelijk uniek in zijn soort in het Dorp Loenen en omstreken.
• Het woonhuis is in 2016 geheel voor en achter geschilderd en deels houtwerk gerestaureerd waar nodig.
• Grondige restauratie van de theekoepel in 2016 documentatie en foto's beschikbaar.
• Steiger is in 2017 waar nodig vervangen door duurzaam Azobe (constructief) en dekplanken van Bankirai met RVS bevestigingen.
• Mooie tuin direct aan de rivier "De Vecht" met aanlegsteiger en theekoepel.
• Woning is voorzien van alarmsysteem met camera toegangscontrole en een sleutelplan.
• Het betreft een rijksmonument met fiscale voordelen (meer informatie hier omtrent is aanwezig).
• De vloer in de leefkeuken:Belgische hardsteen plavuizen (piet Jonker) v.v. vloerverwarming.
• 4 slaapkamers, 2 badkamers, twee woonkamers/stijlkamers 1 grote woon-/eetkeuken.
• Parkeer gelegenheid voor 3 auto's binnen en 1 buiten door de riante garage.

• Gebruiksoppervlakte(n) woning ca. 340,7 m2
• (Bruto vloeroppervlakte(n) woning ca 434,60 m2)
• (Bruto vloeroppervlakte(n) woning, koepel & garage ca 572,82 m2)
• Gebruiksoppervlakte(n) gebouwgebonden buitenruimte(n) ca: 3,80 m2
• Gebruiksoppervlakte(n) externe bergruimte ca: 93,18m2
• Overige inpandige ruimte ca 20,5 m2
• Bruto inhoud woning ca 1.210,52 m3
• Bruto inhoud woning, theekoepel & garage ca 1.536,28 m3
• Perceel oppervlakte ca 535 m2

NEN 2580 meetrapport is aanwezig.

Aanvaarding in Overleg

Kenmerken

Overdracht

Status
Verkocht
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
Grachtenpand
Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
-1906
Daktype
samengesteld dak
Dakmateriaal
asbest, pannen

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlak wonen
341 m²
Overige inpandige ruimte
20 m²
Gebouwgebonden buitenruimte
4 m²
Externe bergruimte
11 m²
Bruto inhoud
1.210 m³
Perceeloppervlakte
535 m²

Indeling

Totaal aantal kamers
7
Aantal slaapkamers
4
Aantal badkamers
2
Voorzieningen badkamer
ligbad, toilet, douche, wastafel
Voorzieningen badkamer
toilet, douche, bidet, dubbele wastafel

Energie

Soort verwarming
c.v.-ketel, open haard, vloerverwarming gedeeltelijk
Warm water
c.v.-ketel
Type ketel
Gefit Ecoline
Bouwjaar ketel
1999
Eigendom ketel
eigendom

Kadastrale gegevens

Gemeente
Loenen
Sectie
A
Perceel
1822
Oppervlakte
450 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
 
 
Gemeente
Loenen
Sectie
A
Perceel
734
Oppervlakte
85 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Aan rustige weg, aan vaarwater, aan water, in centrum, vrij uitzicht
Tuintype
achtertuin
Tuin
Verzorgd, zuidoost, 8 x 38 m
Oppervlakte
304 m²
Bereikbaar via achterom
nee

Garage

Soort garage
vrijstaand steen, parkeerplaats
Capaciteit
4
Voorzieningen
voorzien van verwarming, voorzien van elektra, voorzien van water, met vliering

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
openbaar parkeren

Foto's

Kaart Dorpsstraat 26 LOENEN AAN DE VECHT

naar Dorpsstraat 26 LOENEN AAN DE VECHT
Op 5 minuten loopafstand Op 5 minuten fietsafstand